Flossen of stoken?

Flossen of tandenstoken

Een veel gehoorde vraag is de vraag wat beter is: de tanden stoken of de tanden flossen. Kort gezegd is er niet een methode die beter of juist minder goed is dan de andere methode. Wel zijn er situaties waarin flossen beter is dan stoken of juist andersom. Ook zijn er situaties waarin het gebruik van een ragertje beter is dan een tandenstoker of flosdraad. Stoken, flossen en in mindere mate het gebruik van een rager sluit elkaar dus niet uit.

 

Het verschil tussen flossen en stoken

Er is een klein verschil tussen flossen en stoken. Met beide methodes verwijder je tandplak dat zich tussen de tanden bevindt en met een tandenborstel lastig te verwijderen is. Het verschil zit hem in de dikte van het voorwerp. Een tandenstoker is geschikt als er een kleine ruimte aanwezig is tussen de tanden. Staan de tanden of kiezen dicht op elkaar, zoals vooral achterin de mond het geval is, dan kan er beter geflost worden. Een flos is dunner en kan dus makkelijker in kleine ruimtes komen.

 

Flossen en stoken: beide belangrijk

In de praktijk is zowel flossen als stoken dus erg belangrijk. Zijn de ruimtes tussen de tanden wat groter, dan is stoken het beste, maar deze ruimtes zijn er niet bij iedere tand of kies. Daarom moet er ook altijd geflost worden.

 

De voordelen van flossen zijn:

– Je kunt zelfs de kleinste ruimtes tussen je tanden bereiken

– Je kunt gemakkelijk onder het tandvlees terecht komen

– Na oefening of met gebruik van een Comfort Clean Floss Pick is flossen zo gebeurd

 

De voordelen van stoken zijn:

– Verwijder op een simpele manier aanwezig vuil, geen oefening mogelijk

– In grote ruimtes tussen tanden of kiezen is de tandenstoker handiger dan een flosdraad

– Je hebt niet altijd een spiegel nodig om te stoken: je kunt het gemakkelijker op gevoel doen dan flossen

 

Een flosdraad en tandenstoker in één?

Met de Comfort Clean Floss Pick van DenTek maak je beide handelingen nog simpeler. Het flosdraadje zit gespannen in het houdertje, zodat je het draad niet tussen je vingers hoeft te spannen. De achterkant van het houdertje is een tandenstoker. Je kunt zo zonder moeite snel wisselen tussen een tandenstoker en flosdraad. Je gebit is nog nooit zo snel gereinigd!

 

Ik wil niet stoken én flossen: wat kies ik?

Hoewel je met de Comfort Clean Floss Pick erg snel zowel kunt stoken als flossen, kan het zijn dat je tijd niet wilt of kunt nemen om beide te doen. In dat geval is het beter om in elk geval te flossen. Met een flosdraad weet je zeker dat je alle plekken tussen de tanden goed kunt bereiken, wat niet het geval is met een tandenstoker. Het enige nadeel is dat op plekken waar de ruimte tussen de tanden wat groter is, het flosdraad iets minder effectief is dan een tandenstoker.