Hoe tanden flossen?

Hoe flos ik mijn tanden? 10 eenvoudige tips voor tanden flossen!

Flossen wordt door veel mensen gezien als een handeling die teveel tijd in beslag neemt. Bovendien is het iets waar je handig in moet worden: flossen is niet direct makkelijk. Toch is flossen erg belangrijk. Door te flossen voorkom je serieuze gebitsproblemen. DenTek speelt hier slim op in met de Comfort Clean Floss Pick, een handig houdertje waarin al een flosdraadje gespannen is. Flossen was nog nooit zo gemakkelijk. Lees hieronder 10 eenvoudige weetjes en tips hoe flossen een snelle en simpele handeling kan worden.

 

  1. Zo moet je tanden flossen

Flossen doe je door het flosdraadje tussen de tanden te brengen en langs iedere tand te laten glijden. Hierbij is het de bedoeling dat het flosdraadje tussen het tandvlees en de tand komt, wat niet of nauwelijks het geval is het bij het tandenpoetsen. Om deze reden bereik je dan ook een stuk meer plekken dan bij tandenpoetsen het geval is.

 

Een normaal flosdraad span je tussen je vingers en breng je vervolgens tussen de tanden. Dit is een beweging die enige oefening nodig heeft, voordat je het snel en soepel doet. Een oplossing is de Comfort Clean Floss Pick, waar geen enkele oefening voor nodig is.

 

  1. Waarom bloedt mijn tandvlees bij het flossen?

Zeker wanneer je net begin met het flossen kan het zijn dat het tandvlees gaat bloeden. Dit is omdat je met het flosdraadje tussen het tandvlees en de tand inkomt. Dit kan in eerste instantie irriteren. Het kan ook zijn dat het tandvlees al wat gevoeliger of ontstoken was omdat je nooit floste. Het bloeden stopt bij regelmatig flossen vanzelf.

 

  1. Moet ik voor of na het poetsen flossen?

Het maakt niet ontzettend veel uit wanneer je flost: voor of na het poetsen. Wel is het belangrijk dat je het flossen op hetzelfde moment doet als het poetsen, zodat vuil  niet langer in de mond achterblijft dan nodig.

 

Er valt iets te zeggen voor flossen voor het poetsen. Het kan immers gebeuren dat vuil dat verwijderd is tussen de tanden op het tandoppervlakte terechtkomt. Door na het flossen te poetsen, weet je zeker dat ook deze tandplak verwijderd is.

 

  1. Hoe vaak moet ik mijn tanden flossen?

Voor de beste resultaten flos je je tanden iedere keer dat je ook je tanden poetst. Idealiter is dit in elk geval twee keer per dag: ‘s ochtends en ‘s avonds.

 

  1. Ik snij mezelf telkens met het flosdraad: wat nu?

Het flosdraad kan redelijk scherp zijn. Zeker als je nog niet geoefend bent met de flosbeweging, kan het zijn dat je uitschiet en jezelf snijdt. Een optie is om de DenTek Comfort Clean Floss Pick te gebruiken. Je hoeft nu niet meer zelf het flosdraadje te spannen, zodat je je kunt concentreren op het schoonmaken van de tanden.

 

  1. Ga niet alleen tussen de tanden, maar beweeg langs de tanden

Veel mensen gaan bij het flossen alleen een paar keer op en neer tussen de tanden. Weliswaar verwijder je zo wat tandplak, er kan ook nog veel achterblijven.

 

Het is de bedoeling dat je tussen de tanden gaat en vervolgens van onder naar boven langs een tand beweegt met het flosdraad. Dit doe je bij beide tanden. Je moet dus in elk geval twee keer een beweging van onder naar boven maken, waarbij je het draad tegen de tand aan trekt.

 

  1. Te weinig tijd om altijd te flossen: wat is het beste moment?

Flossen hoeft weinig tijd in beslag te nemen, zeker wanneer je er handig in bent geworden of de Comfort Clean Floss Pick gebruikt. Heb je toch te weinig tijd om iedere keer te flossen, dan is het verstandig om in elk geval ‘s avonds te flossen. ‘s Avonds heeft zich het meeste vuil opgehoopt tussen de tanden.

 

  1. Ik stook: moet ik ook flossen?

Stoken en flossen is allebei belangrijk. Stoken is met name goed bij tanden die iets verder uit elkaar staan. Kiezen die dicht op elkaar staan, zoals achter in de mond, zijn beter te reinigen met een flosdraad.

 

  1. Gebruik een floshulpmiddel

Je kunt er handig in worden, maar de praktijk leert dat veel mensen het teveel gedoe vinden om met een klein draadje goed te flossen. Maak het jezelf makkelijk door een hulpmiddel te gebruiken, zoals de DenTek Comfort Clean Floss Pick. Dit is een houdertje in een Y-vorm, waartussen een flosdraad gespannen is. Iedereen kan zo makkelijk en snel flossen zonder oefening.

 

  1. Vraag advies bij je tandarts

Flos je al een tijdje of wil je gaan flossen, vraag je tandarts dan een keer om objectief je tandvlees te bekijken. Hij of zij kan bepalen of je goed flost, en als je nog niet flost vertellen op welke tanden je met name moet gaan letten. Zo weet je zeker dat je optimale resultaten behaalt.